Už zase jste přijeli domů z pravidelného nákupu a nestačili jste se divit, kolik peněz jste tam zase nechali. Co se týče jídla, dosahují výdaje mnoha rodin až k nekřesťansky vysokým částkám a často úplně zbytečně. Možná i vy sedíte nad účtenkami a snažíte se přijít na způsob, jak za jídlo ušetřit nějakou tu kačku.
Ještě než začnete namítat, že jste to už několikrát zkoušeli, ale nikdy se vám nepodařilo ušetřit ani pár korun, pak jste na to možná šli špatně.
My totiž víme, že na jídle se ušetřit dá – a to poměrně slušně! Ať už chcete na jídle ušetřit kvůli nedostatku financí nebo zkrátka jen z toho důvodu, že podle vás za potraviny utrácíte až zbytečně moc, pak jste tady správně. V následujících řádcích vám prozradíme hned několik způsobů, s nimiž se vám podaří snížit výdaje za jídlo.
Rada první: na nákup jedině se seznamem!
Nezáleží na tom, jestli jezdíte na nákup jednou týdně, dvakrát do měsíce nebo třeba zvládáte jen jeden velký měsíční nákup. Od teď budete na nákupy jezdit zásadně se seznamem v ruce! Na jeho sepsání si uděláte dostatek času a napíšete na něho pouze věci, které opravdu potřebujete.
Hodně lidí totiž jezdí na nákup a bezhlavě pak hází do košíku věci, které nepotřebují nebo jich doma mají slušnou zásobu – například cukr, mouka, těstoviny, sýry atd. Před každým nákupem si proto udělejte seznam a v obchodě se řiďte pouze jím. Žádné zbytečnosti navíc!
Rada druhá: sledujte slevové akce!
Možná jste při čtení předchozí věci nevěřícně kroutili hlavou, že sledování akcí a slev je jen pro důchodce. A víte co? Pokud si tohle myslíte, pak si nestěžujte, že za jídlo utrácíte mnohem více peněz, nežli kolik by bylo potřeba. Určitě vám domů každý týden chodí letáky z obchodních řetězců a v těch vám nabízí zvýhodněné produkty. Jestliže chcete ušetřit, zkuste si naplánovat jídelníček dopředu a uvařit jídla právě ze zvýhodněných produktů.
Tip pro vás:
V akci koupíte celé kuře a naporcujete ho. Z kostí uděláte polívku, stehna rozdělíte na paličky a špalky a upečete třeba s rýží. Prsa rozkrojíte na půl, takže z toho vzniknou čtyři kousky. Ze tří kousků uděláte obalované řízky, jeden kousek nakrájíte na kostičky a společně s masem z kostí a křídel uděláte omáčku.
Rada třetí: pečte si vlastní pečivo
Zkusili jste si někdy spočítat výdaje pouze za pečivo? Vzhledem k tomu, že teď už obyčejný kousek chleba stojí 30 Kč a rohlíky jsou těsně pod částkou 2 Kč za kus, pak vyjde daleko levněji si pečivo péct doma. Pečivo je zrovna jedna z věcí, které chceme neustále čerstvé – upřímně, komu by chutnaly čtyři dny staré rohlíky nebo týden starý ztvrdlý chleba?!
Pokud investujete do vlastní pekárny a naučíte se péct pečivo doma, snadno odhadnete, kolik množství pečiva sníte třeba za tři dny, během kterých je pečivo ještě poživatelné a chuťově dobré. Pak si jednoduše upečete další.